top of page

Gitaar & Strijkkwartet: 21 & 26 april 2018

Plaats het meest gespeelde instrument uit de pop-cultuur tussen de meest eminente bezetting uit de klassieke muziek en je krijgt het beste van 2 werelden. Voor het allereerste Rhapsodies concert kreeg gitaarvirtuoos Koen Claeys het elegante gezelschap van het Hermes Strijkkwartet, associated artist van de Koningin Elisabeth Muziekkapel, in een avontuurlijk muzikaal programma.

Programma

G. Gershwin: Rhapsody in Blue
M. Castelnuovo-Tedesco: Kwintet voor gitaar & strijkkwartet, Op. 143
P.I. Tsjaikovsky: Strijkkwartet no 1 in D, Op. 11

Het concert begint met George Gershwin's meesterwerk Rhapsody in Blue. Deze muziek, oorspronkelijk voor piano en jazzorkest, balanceert op de grenslijn tussen klassiek en jazz. Het is een immens populair en intussen veelgespeel werk, maar hoorde u het al op gitaar?

Vervolgens blijven we in de Verenigde Staten, want Mario Castelnuovo-Tedesco was dan wel een rasechte Italiaan, hij verbleef de grootste tijd in Los Angeles waar hij o.m. muziek schreef voor zo'n 200 Hollywood-producties. Hij wordt wel eens de peetvader van de filmmuziek genoemd, want iedereen kent de muziek van zijn leerlingen: Henri Mancini (The Pink Panther), John Williams (Star Wars, Indiana Jones, ...), Jerry Goldsmith (Star Trek), Elmer Bernstein (Gostbusters), ... 
Tedesco zelf is minder beroemd geworden, wat vreemd is gezien zijn prachtige neo-romantische composities die je inderdaad aan de beste filmmuziek doen denken. Zo ook zijn lyrische kwintet voor gitaar en strijkkwartet.

De avond eindigt hierna in Rusland. Dat lijkt "and now for something completely different", maar de muziek van Peter Tsjaikovski past wonderwel in dit programma. Zijn muziek werd door zijn landgenoten en mede-componisten als te westers aanzien, maar net die westerse invloeden, de melodische rijkdom en welluidende harmonieën maken hem nu zo geliefd. Iedereen kent intussen wel zijn bekendste werken, bijvoorbeeld uit (recente) films. Denk maar aan het Zwanenmeer (Black Swan), Ouverture 182 (V for Vendetta), de Notenkraker (Fantasia), ... Kamermuziek schreef Tsjaikovski echter niet zo veel, maar zijn eerste strijkkwartet blijft wel een pareltje uit de literatuur. Het 2de deel was een instant hit, zozeer dat zelfs Leo Tolstoy menige traan liet tijdens de uitvoering.

Musici

Koen Claeys, gitaar

Koen Claeys, geboren in 1990 te Leuven, wordt genoemd als een van de grootste gitaartalenten, sinds hij in 2010 als jongste deelnemer het Rotary nationale concours voor professionals gitaristen won. Maar ook internationaal werd Koen al meermaals bekroond, als laureaat van prestigieuze wedstrijden in Spanje, Cuba, Nederland en Duitsland. In 2017 bracht Koen zijn eerste solo cd uit, getiteld "Paint me Blue", met voornamelijk eigen bewerkingen van de muziek van Keith Jarrett, George Gershwin, Cole Porter, Toots Thielemans, Jacques Brel en Leo Brouwer. De Cd kreeg lovende reacties in o.m. Klassik Heute en het Amerikaanse Classical Guitar Magazine dat schreef: "This is a very impressive outing from a guitarist to watch for!"

Meer info op www.koenclaeys.com

Quatuor Hermes, strijkkwartet

Het jonge Franse strijkkwartet Quatuor Hermes behoort nu al tot de internationale top van de kamermuziek. Ondanks hun jeugdige leeftijd vieren ze dit jaar reeds hun 10-jarig jubileum als kwartet en zijn ze intussen graag geziene gasten op de toonaangevende muziekfestivals. Hun concertreizen in Europa, Azië en de Verenigde staten brachten hen tot in 's werelds mooiste concertzalen: Carnegie Hall (New York), Kennedy Center (Washington), ... Ze waren dan ook eerste laureaat van het concours de Geneve en de Young Concert Artist in New York. Maar ook na hun passage in de Koningin Elisabeth Kappel mogen ze hun naam hier blijvend aan verbinden als associated artist. 

 

Délicatesse et élégance: un quatuor incontournable 

 

www.quatuor-hermes.com 

Concertzalen

Amuz - Antwerpen: 21 april 2018

Deze voormalige St.-Augustinuskerk werd uitgerust met de infrastructuur van een volwaardige, moderne concertzaal en beschikt over een onovertroffen akoestiek.

Meer info op www.amuz.be

Grote Aula (MTC) - Leuven: 26 april 2018

Dit prachtige "Pantheon van Leuven" wordt doorgaans gebruikt voor cursussen aan de KULeuven, maar af en toe ook als prachtig decor voor een concert tijdens bijvoorbeeld Festival 20/20. Een fantastische 'zaal' in het hart van Leuven, die elke student makkelijk vinden kan...

meer info op KULeuven

bottom of page