top of page

vzw Rhapsodies

De gitaar is misschien wel het populaire instrument bij uitstek, niet enkel gespreid over verschillende muziekgenres, maar zelfs over verschillende cultuurgrenzen heen. De klassieke gitaar vormt daar vreemd genoeg een kleine uitzondering op, want haar repertoire of de notoire solisten van dit specifieke instrument zijn minder wijdverspreid. Piano, viool, zang, … worden in de klassieke concerthuizen beduidend meer geprogrammeerd dan gitaar. Precies daarom wil vzw-Rhapsodies een concertserie met klassieke gitaar organiseren.

 

Rhapsodies is in de eerste plaats een concertserie waarin kamermuziek met klassieke gitaar centraal staat. Er wordt projectmatig gewerkt in verschillende bezettingen, om zo de ene keer een concert met gitaar en strijkkwartet te organiseren en een andere maal een concert met gitaar en zang, viool of …

 

Vandaar ook de naam “Rhapsodies”: een rhapsodie is een gedicht of muziekstuk met contrasterende delen in een bijzonder vrije vorm, maar dat toch een eenheid vormt door een in verschillende vormen terugkerend thema. Het thema in Rhapsodies is dan uiteraard de klassieke gitaar, maar bij elk project zal de verdere bezetting, de musici, de concertzaal, … wijzigen.

 

Er wordt gekozen om vooral kamermuziek met gitaar te programmeren, in plaats van solo recitals. Gitaarfestivals kiezen doorgaans voor een hele reeks gitaristen die elk een solo concert verzorgen, maar bereiken hierdoor een beperkt publiek dat reeds bekend is met het instrument, repertoire en/of solisten. Door vooral voor kamermuziek te kiezen, wil Rhapsodies een breder publiek bereiken dat anders niet naar gitaarconcerten gaat luisteren.

De gitaar maakt omwille van zijn intieme klank jammer genoeg geen deel uit van de symfonische orkestfamilie, maar zoals gitaarlegende Andres Segovia zei: de gitaar is een orkest op zich. “The guitar is like an orchestra, to which we could look with the reverse side of binoculars. I mean that every instrument of the orchestra is inside the guitar, but in a smaller sound size."

Met deze concerten willen we u precies dat laten horen: de gitaar past op hetzelfde podium als de pianotrio's, strijkkwartetten en andere bekende kamermuziekbezettingen. Sterker nog: de gitaartimbres verrijken deze programma's!

bottom of page