top of page
201612_KoenClaeys_002.jpg

Duo Concert
viool - gitaar

 

Het intieme en ongekunstelde samenspel is de kwintessens van kamermuziek. Precies daarom beschreven musicologen dit genre als music of friends: muzikanten die thuis samen de geheimen in een partituur opsporen, puur samenspel om het plezier van die muzikale dialoog.

Het is zo dat violiste Elina Buksha en gitarist Koen Claeys elkaar vonden: na een eerste concert voor het Europees Parlement in september 2021, vonden ze steeds meer repertoire waar de karakteristieke timbres van beide snaarinstrumenten buitengewoon geschikt voor bleken.

Die snuistertocht leidt ook nu naar een gevarieerd programma met zowel Duitse Romantiek als vurige zuiderse muziek van De Falla en Piazzolla.

Elina foto.JPG

Manuel De Falla:
suite 'El Amor Brujo'
& canciones populares espanolas

Franz Schubert:
Sonate D 384

Jean Martinon:
Sonatine No. 5

Astor Piazzolla:
Histoire du Tango

Waar vorig duo programma begon met Schuberts sonate 'Gran Duo', wagen Elina en Koen zich nu aan zijn driedelige sonate in D. Dit meer intieme werk, was Schuberts eerste sonate voor viool, nadat hij reeds een tiental strijkkwartetten had neergepend.

De werken van De Falla hebben voor een groot deel mee bepaald wat wij nu allemaal als 'Spaanse Stijl' ervaren. Dat is niet zo verwonderlijk, want zijn muziek is erg geïnspireerd door de Spaanse folklore, met name de flamenco uit Andalusië en de Cante Jonde.


En nog meer dan De Falla bepaalde wat Spaans klinkt, bepaalde Piazzolla voor de wereld hoe tango klinkt.
Na de 2 delen op het vorige concert, voegen we nu een nieuw arrangement toe van Adios Nonino.

Musici

Elina Buksha

Elina is geen onbekende op de Belgische concertpodia, als associated artist van de koningin Elisabeth kapel. De in 1990 geboren Letse violiste is bovendien ook in het buitenland een graag geziene gaste in o.a. de Wigmore Hall in Londen, het Auditorium du Louvre in Parijs, de Laeiszhalle in Hamburg en de Tschaikovsky Concert hall in Moskou.

Zo wordt ze door The Strad Magazine geprezen voor haar “highly persuasive technical agility and individuality” en haar “capacity for fantasy and storytelling”. Ze speelde daarom ook al samen met topmusici als Midori, Roby Lakatos, Maria João Pires en vele anderen.

Na concerten met internationaal gerenommeerde orkesten, waaronder het Letse Nationaal Orkest en Orchestre Philharmonique Royal de Liège, nam ze ook al de vioolconcerti van Saint-Saëns en Lalo op voor het Alpha muzieklabel.

Elina speelt momenteel op een viool van Pietro Guarneri uit 1757.

Koen Claeys

Koen Claeys, geboren in 1990 te Leuven, wordt genoemd als een van de grootste gitaartalenten, sinds hij in 2010 als jongste deelnemer het Rotary nationale concours voor professionele gitaristen won. Maar ook internationaal werd Koen al meermaals bekroond, als laureaat van prestigieuze wedstrijden in Spanje, Nederland, Duitsland en … Cuba: in 2014 werd hij laureaat van het internationale gitaarconcours Leo Brouwer te Havana, het festival dat nog door maestro Leo Brouwer zelf werd opgericht.

In 2017 bracht Koen zijn eerste solo cd uit, getiteld "Paint me Blue", met voornamelijk eigen bewerkingen van de muziek van Keith Jarrett, George Gershwin, Cole Porter, Toots Thielemans, Jacques Brel en Leo Brouwer. De Cd kreeg lovende reacties in o.m. Klassik Heute en het Amerikaanse Classical Guitar Magazine dat schreef: "This is a very impressive outing from a guitarist to watch for!"

Concertzaal

Sinds 1984 huisvest het voormalig Iers college The Leuven Institute for Ireland in Europe. Het instituut wil via diverse opleidingsprogramma’s de inbedding van zowel de Ierse republiek als Noord-Ierland in de Europese Gemeenschap stimuleren, alsook de hedendaagse Ierse cultuur promoten op het Europese vasteland. De collegegebouwen ondergingen tussen 2006 en 2010 een grondige renovatie. De kapel dient nu als auditorium, maar wordt ook gebruikt voor concerten, filmvertoningen, toneelopvoeringen en tentoonstellingen.

Janseniusstraat 1
3000 Leuven

iers college Auditorium.JPG
bottom of page