top of page

Gitaar & Jazz trio   -   22 november 2018

Het programma van het 3de Rhapsodies-concert zal je niet zomaar in één hokje kunnen plaatsen. De hoofdbrok van de avond, het concerto voor gitaar & jazz trio van Claude Bolling, gaat zo al door het leven als "cross-over": een geslaagde mix van klassiek en swing. Ook de rest van het programma balanceert steeds tussen 2 werelden: klassiek en tango, klassiek en filmmuziek of klassiek en jazz...

Programma

 

 

Astor Piazzolla (1921 – 1992): Invierno Porteño & Primavera Porteña

Koen Claeys, gitaar

Mario Castelnuovo-Tedesco (1895 – 1968): Fantasia voor gitaar en piano, Op. 145

Bart Van Caenegem, piano - Koen Claeys, gitaar

George Gershwin (1898 – 1937): Summertime, uit Porgy and Bess

Carlo Willems, vibrafoon - Bart Van Caenegem, piano - Jens Similox-Tohon, contrabas

Claude Bolling (°1930): Concerto voor gitaar en jazz trio

Koen Claeys, gitaar - Bart Van Caenegem, piano - Carlo Willems, drums - Jens Similox-Tohon, contrabas

Musici

Koen Claeys, gitaar

Koen Claeys, geboren in 1990 te Leuven, wordt genoemd als een van de grootste gitaartalenten, sinds hij in 2010 als jongste deelnemer het Rotary nationale concours voor professionals gitaristen won. Maar ook internationaal werd Koen al meermaals bekroond, als laureaat van prestigieuze wedstrijden in Spanje, Cuba, Nederland en Duitsland. In 2017 bracht Koen zijn eerste solo cd uit, getiteld "Paint me Blue", met voornamelijk eigen bewerkingen van de muziek van Keith Jarrett, George Gershwin, Cole Porter, Toots Thielemans, Jacques Brel en Leo Brouwer. De Cd kreeg lovende reacties in o.m. Klassik Heute en het Amerikaanse Classical Guitar Magazine dat schreef: "This is a very impressive outing from a guitarist to watch for!"

Meer info op www.koenclaeys.com

Carlo Willems, percussie

Waarschijnlijk de meest veelzijdige slagwerker van België en omstreken: Carlo Willems was percussionist in het Nationaal Orkest van België, speelde in het orkest van Eric Melaerts, verschillende ensembles onder leiding van Robert Groslot,... Zowel bij klassieke legendes, zoals Martha Argerich, als jazz grootheden, bijvoorbeeld Toots Thielemans, was hij een graag geziene gast op drums, marimba, vibrafoon. Maar ook als solist speelde hij o.m. met het Brussels Philharmonic. Momenteel is Carlo zowel professor aan het Conservatorium Antwerpen als aan het Lemmensinstituut.

meer info: carlowillems.be

Bart Van Caenegem, piano

Bart Van Caenegem kennen velen onder u als de humoristische pianovirtuoos van het cabaretduo De Frivole Framboos. Maar ook als solist speelde hij reeds regelmatig met het Brussels Jazz Orchestra en nam hij Gershwin's Rhapsody in Blue op met Anima Aeterna onder leiding van Jos Van Immerseel. Het mag dan ook niet verbazen dat hij afstudeerde als Meester in de Muziek, in zowel de richting (klassieke) piano als jazz musicus. Maar dat Bart echt alle genres aan kan, merk je aan de muzikanten waarmee hij reeds het podium deelde: Toots Thielemans, Hooverphonic, Raymond van het Groenewoud, ... en bovendien verzorgde hij ook al de arrangementen van het Hommage aan Brel - programma van Filip Jordens. Momenteel doceert hij o.m. aan het Lemmensinsituut te Leuven.

Meer info op: luca-arts.be

 

 

 

 

 

 

 

 

Jens Similox-Tohon, contrabas

Jens begon in de muziekacademie eigenlijk met cello en slagwerk. Als tiener was hij drummer in verschillende rockgroepen en ontwikkelde hij een grote interesse voor jazz, wat hem deed besluiten op 16-jarige leeftijd met contrabas te starten. Hij studeerde daarna verder klassiek en jazz contrabas aan het Koninklijk Conservatorium Brussel. Jens is bassist van het Odysseia ensemble en Saxacorda (o.l.v. Rhonny Ventat), actief als freelancer in het Nationaal Orkest van België, deFilharmonie, DeMunt/LaMonnaie, Vlaamse Opera, Symfonieorkest Vlaanderen, Brussels Philharmonic, OPRL en in het hedendaagse ensemble Ensemble 21.

Concertzaal

De Academiezaal ligt in het hartje van de stad Sint-Truiden en maakt deel uit van de beroemde benedictijnenabdij. Aanknopend met het verleden is en blijft de Academiezaal door haar akoestische kwaliteiten vooral geschikt voor hoogstaande concerten, gaande van kamermuziek over koor en kamerorkest tot kameropera.

Plankstraat 18
3800 Sint-Truiden

Artwork by Roger Fouquet
website foto.jpg
Bart Van Caenegem.jpeg
CarloWillems_5072_koenbroos.jpeg
5.jpg
academiezaal 2.jpg
bottom of page