top of page
201612_KoenClaeys_002.jpg

Duo Concert
viool - gitaar

 

Reis door de muziekwereld
op 10 snaren

Jules Verne liet zijn romanheld Phileas Fogg de wereld rondreizen in 80 dagen.

 

Violiste Elina Buksha en gitarist Koen Claeys proberen dat muzikaal,

op 1 avond en op 10 snaren.

Net zoals Fogg enkel zijn weddenschap (onbewust) nipt kon winnen door de datumgrens, reizen ook Koen en Elina muzikaal doorheen de tijd in een even fantasierijk programma met nieuwe bewerkingen.

Elina foto.JPG

Chronologisch begint het duo-programma in de Barok. In die tijd was de luit, als voorloper van de gitaar, het instrument van de continuo begeleiding die de melodie in de vele sonaten voor barokviool ondersteunde. Maar ook meer dan dat: de grote componisten van de Barok gaven ook elk instrument regelmatig een evenwaardige melodie en lieten die dan meesterlijk samenklinken, wat we contrapunt noemen.

J.S. Bach kon dat als geen ander en een prachtvoorbeeld daarvan vind je in zijn Trio Sonaten voor orgel, waarin elk klavier (pedaalklavier + 2 klavieren) zijn eigen melodie speelt en alles toch perfect harmonieus samenklinkt.

 

Tijdens de Romantiek was de gitaar dan weer het instrument van de salonmuziek. Maar versta daaronder vooral: de muziek die gespeeld werd in de grote herenhuizen van de gegoede burgerij. Daar stond niet altijd een goede piano, maar iedereen had wel een romantische gitaar (iets kleiner dan het huidige formaat). Dat zorgde ervoor dat veel muziekuitgevers de toenmalige hits die origineel voor piano geschreven waren, ook in gitaarversie uitbrachten. Het bekendste voorbeeld daarvan zijn misschien wel de liederen van Franz Schubert. Waarschijnlijk omdat diens begeleidingen erg gitaristiek geschreven waren. Dus waarom geen vioolsonate met gitaar in plaats van piano?

 

Een duo bezetting leent zich ook uitstekend voor minimalistische muziek, zoals de tintinnabuli componeertechniek van Arvo Pärt. Tintinnabuli is Latijn voor ‘klokjes’ en verwijst naar de religieuze inspiratie. De muziekstijl heeft maar 2 stemmen, waarvan 1 stem volledig op gebroken akkoorden is gebaseerd.

 

Van het koude noorden zeker ook naar de zuiderse landen, want hier zijn zowel de gitaar als de viool dé typische instrumenten van de folkloristische muziek. Denk maar aan de Spaanse flamenco en de Argentijnse tango. Je kan je onmogelijk de muziek van Astor Piazzolla voorstellen, zonder de klank van deze 2 snaarinstrumenten. Bovendien vieren we de Argentijnse tangomeester dit jaar nog dat tikkeltje extra, aangezien hij 100 jaar geleden geboren werd. Hoe kan je dat beter vieren dan met zijn Histoire du Tango, waarin hij de ontwikkeling van de tango in een duo compositie verklankt.

Programma:

Franz Schubert: Grand Duo, vioolsonate in A (D. 574) *

Arvo Pärt: Fratres *

Johann Sebastian Bach: Trio Sonate (BWV 525) *

Astor Piazzolla: Histoire du Tango

* arr. K. Claeys

Musici

Elina Buksha

Elina is geen onbekende op de Belgische concertpodia, als associated artist van de koningin Elisabeth kapel. De in 1990 geboren Letse violiste is bovendien ook in het buitenland een graag geziene gaste in o.a. de Wigmore Hall in Londen, het Auditorium du Louvre in Parijs, de Laeiszhalle in Hamburg en de Tschaikovsky Concert hall in Moskou.

Zo wordt ze door The Strad Magazine geprezen voor haar “highly persuasive technical agility and individuality” en haar “capacity for fantasy and storytelling”. Ze speelde daarom ook al samen met topmusici als Midori, Roby Lakatos, Maria João Pires en vele anderen.

Na concerten met internationaal gerenommeerde orkesten, waaronder het Letse Nationaal Orkest en Orchestre Philharmonique Royal de Liège, nam ze ook al de vioolconcerti van Saint-Saëns en Lalo op voor het Alpha muzieklabel.

Elina speelt momenteel op een viool van Pietro Guarneri uit 1757.

Koen Claeys

Koen Claeys, geboren in 1990 te Leuven, wordt genoemd als een van de grootste gitaartalenten, sinds hij in 2010 als jongste deelnemer het Rotary nationale concours voor professionele gitaristen won. Maar ook internationaal werd Koen al meermaals bekroond, als laureaat van prestigieuze wedstrijden in Spanje, Nederland, Duitsland en … Cuba: in 2014 werd hij laureaat van het internationale gitaarconcours Leo Brouwer te Havana, het festival dat nog door maestro Leo Brouwer zelf werd opgericht.

In 2017 bracht Koen zijn eerste solo cd uit, getiteld "Paint me Blue", met voornamelijk eigen bewerkingen van de muziek van Keith Jarrett, George Gershwin, Cole Porter, Toots Thielemans, Jacques Brel en Leo Brouwer. De Cd kreeg lovende reacties in o.m. Klassik Heute en het Amerikaanse Classical Guitar Magazine dat schreef: "This is a very impressive outing from a guitarist to watch for!"

Concertzaal

De Academiezaal ligt in het hartje van de stad Sint-Truiden en maakt deel uit van de beroemde benedictijnenabdij.

Aanknopend met het verleden is en blijft de Academiezaal door haar akoestische kwaliteiten vooral geschikt voor hoogstaande concerten, gaande van kamermuziek over koor en kamerorkest tot kameropera.

Plankstraat 18
3800 Sint-Truiden

academiezaal 2.jpg
bottom of page