Hommage aan Leo Brouwer
​
Gitaar & strijkkwartet
met wereldwijde première van nieuw kamermuziekwerk
Dinsdag 3 december 2019
​
zaal Amuz Antwerpen
Leo Brouwer wordt wereldwijd beschouwd als de belangrijkste hedendaagse componist voor de klassieke gitaar. Deze levende legende werd dit jaar 80, en om dat te vieren, brengen we een hommage concert aan de Cubaanse maestro.
We zijn niet alleen bijzonder blij dat we hem konden uitnodigen in België, hij schrijft bovendien een gloednieuw kamermuziekwerk, opgedragen aan gitarist Koen Claeys.
​
Op 18-jarige leeftijd schreef Brouwer een van zijn eerste kamermuziekwerken: een kwintet voor gitaar en strijkkwartet.
62 jaar later voegt hij daar dus een nieuw kwintet aan toe!
Beide werken worden onder handen genomen door Koen Claeys en het eminente Quatuor Hermes.
Wegens gezondheidsredenen moet maestro Brouwer zijn aanwezigheid en inleiding op het concert helaas afzeggen. Maar dat weerhoudt de muzikanten er niet van toch een feest van dit hommage concert te maken, met de wereldpremière van het Quintetto n°II én de Belgische première van de Baladas del Decameron Negro.
Koen Claeys - gitaar
​
Quatuor Hermes - strijkkwartet
​
Leo Brouwer - composities
Artwork: Roger Fouquet
Over de componist
​
Leo Brouwer
​
Leo Brouwer heeft zijn legendarische faam als componist hoofdzakelijk te danken aan zijn omvangrijke en geliefde oeuvre met een prominente rol voor de klassieke gitaar. Hij voegde aan het gitaarrepertoire een nieuwe originele stem toe, met zijn eigen authentieke stijl die ontstond uit traditionele Cubaanse muziek, afro-cubaanse ritmes en een liefde voor barok én avant-garde. Brouwer begrijpt als geen ander het klankenpalet van het meest intieme instrument en laat dat duidelijk merken in zijn composities. Of zoals hij zelf zegt:
​
“Frankly, I realized guitar was so beautiful that I studied other instruments and rewrote their music for the guitar. The most difficult instrument is the guitar, but so beautiful that I do not want to say something rude with it. Who is ultimately the composer for the guitar? The composer himself? Or the guitar?”
​
Zijn oeuvre omvat intussen meer dan grotere 40 werken voor en met gitaar, zo’n 12 concerto’s voor gitaar en orkest, piano trio’s, strijkkwartetten, een twintigtal symfonische en grote koorwerken en muziek voor zo’n 60tal films. Zo stond hij aan het hoofd van het Instituto de Arts Industria Cinematograficos (de Cubaanse filmschool). Maar ook leidt hij al een decennium lang het Cuban National Symphony Orchestra, stichtte hij in 1992 het Orquesta de Cordoba en dirigeerde al toporkesten als de Berliner Philharmonie, BBC Chamber Orchestra…
Geen wonder dat hij al in 1987 enoemd werd tot erelid van UNESCO’s International Music Council. Een eer die hij deelt met Von Karajan, Menuhin, Shankar en andere giganten van de scene.
Musici
Koen Claeys, gitaar
​
Koen Claeys, geboren in 1990 te Leuven, wordt genoemd als een van de grootste gitaartalenten, sinds hij in 2010 als jongste deelnemer het Rotary nationale concours voor professionele gitaristen won. Maar ook internationaal werd Koen al meermaals bekroond, als laureaat van prestigieuze wedstrijden in Spanje, Nederland, Duitsland en … Cuba: in 2014 werd hij laureaat van het internationale gitaarconcours Leo Brouwer te Havana, het festival dat nog door maestro Leo Brouwer zelf werd opgericht.
​
In 2017 bracht Koen zijn eerste solo cd uit, getiteld "Paint me Blue", met voornamelijk eigen bewerkingen van de muziek van Keith Jarrett, George Gershwin, Cole Porter, Toots Thielemans, Jacques Brel en Leo Brouwer. De Cd kreeg lovende reacties in o.m. Klassik Heute en het Amerikaanse Classical Guitar Magazine dat schreef: "This is a very impressive outing from a guitarist to watch for!"
​
Meer info op www.koenclaeys.com
Quatuor Hermes, strijkkwartet
​
Het jonge Franse strijkkwartet Quatuor Hermes behoort nu al tot de internationale top van de kamermuziek. Ondanks hun jeugdige leeftijd vierden ze in 2018 reeds hun 10-jarig jubileum als kwartet en zijn ze intussen graag geziene gasten op de toonaangevende muziekfestivals. Hun concertreizen in Europa, Azië en de Verenigde staten brachten hen tot in 's werelds mooiste concertzalen: Carnegie Hall (New York), Kennedy Center (Washington), ... Ze waren dan ook eerste laureaat van het concours de Geneve en de Young Concert Artist in New York. Maar ook na hun passage in de Koningin Elisabeth Kappel mogen ze hun naam hier blijvend aan verbinden als associated artist.
​
Délicatesse et élégance: un quatuor incontournable
​
Concertzaal
Amuz - Antwerpen
​
Deze voormalige St.-Augustinuskerk werd uitgerust met de infrastructuur van een volwaardige, moderne concertzaal en beschikt over een onovertroffen akoestiek.
​
Meer info op www.amuz.be